Aké druhy papiera existujú do tlačiarní?

21.10.2022

 

Isto aj vám napadla základná vec, ktorý papier je ten správny do vašej tlačiarne alebo z akého papiera je vytlačená táto vstupenka. Každý druh papiera sa líši svojou kvalitou. Okrem kvality či druhu papiera je dôležité zvoliť tie správne tonery do tlačiarní. Kombinácia kvalitného toneru a kvalitného papiera prinesie isto skvelý výsledok. V tomto článku sa pozrieme, na aké typy papiera môžete tlačiť a čím sa líšia. 

Xeroxový papier – čo to znamená a čo to je?

Tento typ papiera sa berie ako štandard, ktorý sa bežne používa pri tlači alebo kopírovaní či už v domácnosti alebo v kanceláriách. Jeho najčastejší formát je A4 a jeho najčastejšia farba je biela. Pri tomto type papiera je kvalita závislá na jeho gramáži pričom bežné xeroxové papiere vážia približne 80g / m2. Pokiaľ xeroxový papier váži menej, stráca sa tým aj jeho kvalita. Je dôležité brať ohľad aj na vašu tlačiareň, pretože používanie nekvalitného papiera môže poškodiť jej mechaniku.

papier do tlačiarne

Chcete tlačiť fotografie? Použite fotopapier!

Papier určený na tlačenie fotografií sa nazýva fotopapier alebo fotografický papier. Je dostupný takmer v každom papiernictve takže by nemal byť žiadny problém s jeho kúpou. Oproti obyčajnému papieru (xeroxovému) sa líši najmä tým, že je potiahnutý fotocitlivou vrstvou, aby sa farba z toneru uchytila čo najlepšie a jeho kvalita sa nezhoršila po istej dobe. Vďaka tejto vrstve následne vytlačená fotografia vyzerá ako klasická snímka, ktorá sa v minulosti tlačila z filmu fotoaparáta. Treba však brať na vedomie, že tlač fotografií v klasickej tlačiarni treba tlačiť cez atramentovú tlačiareň, inak budete s výsledkom nespokojný.  Vďaka atramentovej tlačiarni dosiahnete perfektnú ostrosť a reálne zobrazenie farieb.

papier na forografie

Aké druhy fotopapiera môžete kúpiť?

  • Matný fotopapier
  • Lesklý fotopapier
  • Polomatný fotopapier
  • Pololesklý fotopapier

V prípade že chcete tlačiť fotografie, ktoré sú pestrofarebné, určite odporúčame použiť lesklý či pololesklý fotopapier. Matné sa hodia skôr na tlačenie čiernobielych fotografií.

Termopapier – papier vhodný pre pokladnice či terminál

Pokiaľ sa venujete organizovaniu rôznych udalostí alebo ste osoba ktorá využíva pokladnicu, termopapier je pre vás ten pravý. Tento typ papiera je vhodný pre termosublimačné tlačiarne. Oproti obyčajnému papieru sa líši hlavne tým, že je potiahnutý termocitlivou vrstvou a jeho najčastejšie použitie je u terminálov či u pokladničných tlačiarní (pre lepšiu predstavu si predstavte papier v rolke – termo kotúčiky).

toaletny papier

Ani pri tomto type papiera nie je výnimkou to, že jeho kvalita sa môže líšiť na základe gramáže – čím je gramáž vyššia, tým je kvalita papiera a jeho životnosť lepšia. Vyššia gramáž sa používa hlavne na tlač vstupeniek na rôzne podujatia.

  • papie do tlačiarne
  • papier na fotografie
  • fotopapier

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy