Ako zaobchádzať s tonerovými kazetami

06.12.2022

 

Tlačiarne sú v dnešnej dobe nevyhnutnou súčasťou kancelárií a častokrát aj domácností. Denne ich používame a sú skvelými pomocníkmi, ktorí si však vyžadujú aj náležitú starostlivosť. Komponenty do tlačiarní nie sú lacným špásom, a preto by sme mali dbať na správne uskladňovanie aj manipuláciu s nimi. Dobrým príkladom dôležitej súčasti tlačiarne, ktorú nesmieme zanedbávať, sú tonerové kazety. Na čo myslieť, aby sme nevhodným zaobchádzaním neznehodnotili samotné kazety ani tlačiareň, sa dozviete v článku.  

vkladanie papieru do tlačiarne

Pred inštaláciou kazety do tlačiarne 

Možno vám to príde ako samozrejmosť, no radi by sme zdôraznili dôležitosť výberu tonerových kaziet, ktoré sú navrhnuté pre vašu tlačiareň. Môže sa stať, že sa pri výbere kazety ponáhľate alebo len nedôsledne preskúmate parametre a typ príslušenstva a zakúpite nesprávny kúsok. Ak takýto nekompatibilný komponent vložíte do tlačiarne a budete ju chcieť použiť, môže sa stať, že poškodíte samotnú tlačiareň. Dbajte preto pri kúpe tonerových kaziet na výber správneho modelu a pred inštaláciou si pre istotu overte, či ste neurobili chybu. 

Pred umiestneným kazety do tlačiarne by ste ňou tiež mali jemne zatriasť. Pri skladovaní u predajcu alebo preprave môže dôjsť k tomu, že sa toner usadí na jednej strane. Mali by ste sa teda uistiť, že je v kazete rovnomerne rozmiestnený. 

Nesmiete tiež zabúdať na vonkajšie časti kazety. Na mysli máme najmä zlaté kontakty, ktoré sú veľmi jemné a ľahko môže dôjsť k ich poškodeniu. Ak spozorujete, že sa na nich usadil prach alebo akákoľvek špina, opatrne ich očistite.  

Prišiel čas na inštaláciu kazety 

V prípade, že ste ešte kazetu do tlačiarne neumiestňovali alebo máte novú tlačiareň, určite si preštudujte návod prislúchajúci ku konkrétnemu komponentu. Áno, vieme. Nikomu sa návody čítať nechce. Spôsob inštalácie tonerových kaziet sa však môže líšiť podľa typu a značky tlačiarne. Metóda, ktorú ste používali pri vašej starej tlačiarni, nemusí byť vhodná pre všetky tlačiarne a typy kaziet. Ak chcete predísť poškodeniu kazety či tlačiarne a zbytočným výdavkom na opravu, inštrukcie si aspoň zbežne prečítajte. Chcete si to urýchliť a zjednodušiť? Pozrite si tutoriál na YouTube. 

Možno si to neuvedomujete, no vnútorné komponenty tlačiarne, a teda aj farby do tlačiarní, môžu byť po jej používaní horúce. Keď sa chystáte príslušenstvo vymieňať, tlačiareň najskôr vypnite. Po vypnutí tlačiarne by ste mali chvíľu počkať, kým vychladne a až potom vyberať staré toneri a vymieňať ich za nové.  

tonerové kazety rôzne farby

Skladovanie tonerov 

Ak potrebujete tlačiť každý deň a nezaobídete sa bez toho, pravdepodobne máte niekoľko tonerových kaziet “v zálohe”. Pri manipulácii s nimi musíte okrem správnej inštalácie myslieť aj na skladovanie. Najlepší spôsob na uchovanie tonerov nepoškodených je odkladanie ich vo vzduchotesných obaloch, v ktorých ich dostanete. Ak sa obal poškodí, toner je vystavený prachu, čo sa môže odzrkadliť na kvalite tlače. 

Na rozdiel od atramentových kaziet do atramentových tlačiarní, tonerové kazety by ste mali skladovať v horizontálnej polohe. Ak ich uložíte vertikálne, toner stečie na jednu stranu a môže zaschnúť na stenách kazety. 

Vďaka správnemu zaobchádzaniu s tonerovými kazetami aj ostatnými komponentmi tlačiarne môžete predĺžiť ich životnosť a docieliť skvelý výkon. Ak chcete, aby bola vaša tlač bezchybná a všetky detaily viditeľné, nesmiete tonerové kazety zanedbávať. Kvalita tlače samozrejme záleží aj od kvality tonera. Vlastníte tlačiareň HP a neviete, aký typ tonera potrebujete? Zvoľte na našom webe tlačiareň, pre ktorú toner potrebujete a my vám poradíme.

  • tonery
  • skladovanie tonerov
  • tonerové kazety
  • kazety do tlačiarne
  • tlačiarne

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy