Čo je v toneri?

16.12.2020

 

Z čoho je farba v toneri? Zamýšľali ste sa nad tým niekedy? Ide len o práškové farby z nerastných, rastlinných a živočíšnych farbív zmiešané do modrej, žltej, červenej a čiernej a poliate tekutinou alebo je za nimi niečo viac?

V toneri je toho omnoho viac

Náplne do tlačiarní obsahujú veľké množstvo zložiek a zmesí, ktoré sa neustále inovujú do rôznych nových typov pre ešte kvalitnejšie prevedenie. Väčšinou ide o zmes častíc uhlíkového prášku, oxidu železitého, najčastejšie používaného plastu polypropylénu, oxidu kremičitého a ďalších materiálov.

Plast v toneri

Dôležitou súčasťou toneru je plastová prášková zmes. Výhodou plastov totiž je, že nimi môžete hýbať pomocou statickej elektriny a následne ho roztaviť a otlačiť na papier od konkrétnych obrázkov alebo fontov, ktoré sa už nerozmažú. 

Typy tonerov

Pri nákupe tonerov máte na výber tri druhy tonerov: originálny, renovovaný a alternatívny. Všeobecne by sa dalo povedať, že medzi sebou líšia najmä kvalitou – čiže aj cenou.

Originálny toner je konkrétne vyrobený toner pre vašu tlačiareň, teda ak máte napr. tlačiareň značky HP, nakúpite do nej tonery rovnakej značky, teda tonery do tlačiarne HP. Keďže ide o tonery vyrobené presne na mieru danej tlačiarni, vytlačené dokumenty budú veľmi vysokej kvality. Táto možnosť je však zároveň najdrahšia.

Opakom je takzvaný renovovaný toner, kedy do použitej a vyčistenej kazety toneru nalejete atrament alebo nasypete prášok spomenutého renovovaného toneru. Táto možnosť je najlacnejšia, ale zodpovedá tomu aj kvalita tlače. 

Zlatou strednou cestou je nakupovať a používať alternatívny toner, ktorý vám zabezpečí kvalitnú náplň do tlačiarne a príjemnú cenu. Zároveň patrí k tým ekologickejším možnostiam. 

Ako vyzerajú tonery

Prečo len štyri farby?

V toneroch sa teda nachádza zmes niekoľkých látok a farebných práškov, a to modrého, červeného, žltého a čierneho. V angličtine ide o konkrétne farby Cyan (azurová), Magenta (purpurová), Yellow (žltá) a Key (čierna), ktoré vytvárajú farebný model subtraktívneho miešania farieb zvaný CMYK. Spomenuté farby (okrem čiernej) je možné totiž namiešať tak, aby z nich vznikli aj ďalšie farby. Čierna farba sa používa navyše, aby sa pri tlačení tmavých odtieňov predišlo zbytočnému plytvaniu ostatných farieb.

Tonery vám zadarmo zrecyklujeme

V dnešnej dobe je však čoraz dôležitejšie, aby bolo používanie tonerov aj ekologické – šetrné k prírode. Medzi naše hodnoty patrí aj trvalá udržateľnosť ohľadom životného prostredia, a preto vám umožníme jednoduchým a efektívnym spôsobom recyklovať prázdny toner do tlačiarne. Prázdne tonery do tlačiarne od vás vždy zadarmo odoberieme a ekologicky zlikvidujeme, čiže sa tak už nedostanú na skládku. 

  • čo je v toneroch
  • toner
  • náplne do tlačiarne

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy