Na čo myslieť pri výbere tlačiarne

22.02.2023

 

Chceli by ste si zaobstarať do domácnosti či kancelárie tlačiareň, no neviete, podľa čoho by ste ju mali vybrať? Nie vždy je to jednoduché rozhodovanie, a práve preto sme sa rozhodli pripraviť tento článok. Ak nechcete kúpiť zbytočne drahú tlačiareň, ktorú poriadne nevyužijete alebo naopak trápiť sa s nedostatočným výkonom, musíte myslieť na množstvo faktorov. Od tlačiarne do domácnosti by ste mali očakávať iné kvality ako od tej do kancelárie. Čítajte ďalej a zistite, na čo sa pri kúpe tlačiarne zamerať, aby ste získali skvelý produkt za výhodnú cenu.

Ako často a koľko strán budete tlačiť?

V prípade, že tlačíte len niekoľko strán týždenne a vaša tlačiareň nebude denne vyťažená, správnou voľbou bude domáca atramentová tlačiareň. Hoci náklady na jej kartridže (atramentové náplne) sú vyššie, nákupná cena samotnej atramentovej tlačiarne je v porovnaní s tou laserovou nižšia. Keďže ju nebudete používať príliš často, vaša peňaženka to výrazne nepocíti. 

Ak je vám už teraz jasné, že tlačiť budete často a vo veľkom množstve, siahnite po laserovej tlačiarni. Je rýchla, vhodná na dlhšiu archiváciu a vyššiu cenu samotnej tlačiarne vyvážia nízke prevádzkové náklady. Kvalitná laserová tlačiareň bude vhodným pomocníkom do vašej kancelárie či domácej pracovne.

Farebne alebo čiernobielo?

Pred kúpou tlačiarne musíte zvážiť, či budete tlačiť najmä čiernobiely text alebo aj farebné obrázky, grafy či mapy. Ak ste sa rozhodli pre farebnú tlačiareň a do užšieho výberu sa dostalo niekoľko modelov, myslite na rozlíšenie tlače aj na cenu náhradných farebných náplní, aby ste vedeli rátať s budúcimi nákladmi. 

Na tlač farebných materiálov je vo všeobecnosti predurčená atramentová tlačiareň. Vďaka špeciálnej technológii sa všetky farby na vytlačenom obrázku precízne zobrazia. S použitím fotografického papiera môžete na kvalitnej atramentovej tlačiarni vytvoriť výtlačky porovnateľné s fotografiami z fotografického laboratória. Keďže proces farebnej tlače je precízny a náročný, vytlačenie jednotlivých strán trvá dlhšie ako pri laserových tlačiarňach.

Laserové tlačiarne sú určené na rýchle tlačenie väčšieho množstva materiálov. Hoci v dnešnej dobe môžete nájsť aj farebné laserové tlačiarne, pri farebných výtlačkoch nedosiahnu takú ostrosť a farebný rozsah ako tie atramentové.

Chcete aj skenovať a kopírovať?

Mala by vaša tlačiareň zvládať farebnú aj čiernobielu tlač, skenovať aj kopírovať? V tom prípade si zaobstarajte multifunkčnú tlačiareň. Cena takejto tlačiarne je síce o niečo vyššia v porovnaní s tými „klasickými“, získate však zariadenie, ktoré vás nenechá v štichu, či už tlačíte čiernobiele dokumenty, farebné grafy, potrebujete skenovať alebo kopírovať. Ušetríte miesto na stole a získate všetko v jednom zariadení. 

Ak kupujete multifunkčnú tlačiareň do kancelárie, musíte však rátať s tým, že pri poruche prídete o skener, kopírku aj tlačiareň zároveň. To by mohlo vašim zamestnancom výrazne skomplikovať prácu.  

Veríme, že sme vám pomohli objasniť aspoň niektoré vaše otázky a vyberiete si tlačiareň, ktorá bude spĺňať všetky vaše požiadavky.

  • tlačiareň
  • typ tlačiarne
  • výber tlačiarne

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy