Náplň do tlačiarne - atramentová alebo tonerová kazeta?

25.05.2022

 

Pri hľadaní tej správnej tlačiarne do vašej kancelárie si potrebujete položiť a zodpovedať veľa otázok. Pravdepodobne sa ocitnete aj pred otázkou, aký rozdiel je medzi atramentovými a laserovými tlačiarňami. Jedným z hlavných rozdielov je ich náplň do tlačiarne. Atramentová tlačiareň používa atramentové kazety – cartridge - a laserová tlačiareň používa tonery – tonerové kazety. Aký je však skutočný rozdiel medzi týmito spotrebnými materiálmi?

Čo je atramentová kazeta?

Atramentové kazety sa vkladajú do atramentových tlačiarní a dodávajú sa v tzv. CMYK farbách, a teda azúrovej (modrá), purpurovej (červená), žltej a čiernej. Vďaka týmto štyrom základným farbám je možné, aby tlačiareň vytlačila všetky potrebné farby. Niektoré fotografické tlačiarne používajú viacfarebné alebo trojfarebné atramentové kazety, ktoré budú zahŕňať svetlejšie farebné verzie základných štyroch. Teda svetlejšiu azúrovú, svetlejšiu purpurovú a svetlejšiu žltú. Spolu so svetlo čiernou (light black) a dokonca s tzv. light light čiernou farbou sa zabezpečí širšia škála odtieňov pri reprodukcii fotografií. 

Atramentová kazeta

Atramentové kazety obsahujú malú špongiu, ktorá sa namočí tekutým atramentom. Počas tlače sa atrament nastrieka na papier cez malé trysky v tlačovej hlave. Tieto kanály zabezpečujú, že atrament vytvorí požadované čiary a tvary písmen alebo obrázkov. Pri tomto procese vychádzajú dokumenty z tlačiarne pričom vyzerajú rovnako ako požadovaná tlač na obrazovke počítača. 

Atramentové kazety avšak majú obmedzenú trvanlivosť, pretože atrament môže časom vyschnúť. Ak teda netlačíte často, pravdepodobnosť dehydratácie je vysoká.

Atramentové kazety tiež obsahujú čip, ktorý komunikuje s tlačiarňou.  Tento čip zaisťuje, že tlačiareň vie, atrament akej farby bol umiestnený a či je daný typ kazety vhodný pre tlačiareň. Tento čip taktiež zisťuje, aký plný je cartridge, aby ste na počítači videli, či je potrebné ho vymeniť alebo nie.

Nevýhodou tohto čipu v atramentovej kazete je, že sa používajú aj na zabránenie plneniu kaziet a použitiu kompatibilných kaziet. 

Čo je toner?

Rozdiel medzi tonerom s atramentovou kazetou spočíva v tom, že tonery obsahujú farebný prášok namiesto tekutého atramentu. Tonery sa teda používajú ako náplne do laserovej tlačiarne. Laserová tlačiareň premieta dokument na časť nazývanú bubon. Tento bubon je elektricky nabitý valec, ku ktorému sa tonerový prášok prilepí podľa uvedeného vzoru. Prášok sa tlačí na papier s použitím tepla. 

Toner do tlačiarne Xerox

Niektoré laserové tlačiarne majú bubon ako súčasť tonera a u iných je bubon zakúpený samostatne. Tonery, ktoré zahŕňajú bubon, sú často drahšie ako tie samostatné, takže pri nákupe laserovej tlačiarne a náplne do tlačiarne stojí za to poznať tieto informácie.

Výhodou tonerov je to, že prášok v nich nemôže vyschnúť. Takže tonery vydržia dlho. Ak je toner niekedy potrebné vymeniť, uvidíte to na LCD obrazovke laserovej tlačiarne.

Čo je najlepšie?

Hlavná otázka, ktorú si musíte položiť, je, ako často tlačíte? Najväčší rozdiel je v kapacite. Atramentové kazety tlačia v priemere okolo 500 strán na kazetu, zatiaľ čo tonery vytlačia v priemere až 2 000 strán na kazetu. Pre domácu tlač je najčastejšou a najlepšou možnosťou atramentová tlačiareň s atramentovými kazetami a pre veľké objemy tlače, napríklad v kancelárskom prostredí, je najlepšia laserová tlačiareň s tonermi.

V našej ponuke nájdete náplne do tlačiarní mnohých značiek. Či už ide o tonery do tlačiarní Canon, Xerox tonery, náplne do tlačiarne Epson a ďalšie. 

  • náplne do tlačiarne
  • atramentové kazety
  • tonerové kazety

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy