Ochráňte svoju tlačiareň pred hackermi

18.04.2023

 

Útoky hackerov a únik citlivých informácií sú v IT sektore a vo veľkých firmách častou témou. O dôležitosti ochrany zariadenia, ktoré používate nielen v práci, ale aj v súkromí ste už určite mnohokrát počuli. Vedeli ste však, že šikovní hackeri sa k vašim údajom môžu dostať aj cez tlačiareň pripojenú k sieti Wi-Fi? Je to tak! Aj toto zariadenie, na ktorom možno v práci tlačíte denne desiatky dokumentov, je zraniteľné. Hackeri sa môžu dostať k dokumentom, ktoré sú v tlačiarni uložené, zadať tlačiarni príkaz a vytlačiť čokoľvek a dokonca aj spustiť útoky DDoS (Distribuovaný útok zahltením servera služby). V tomto článku sa dočítate o tom, ako môžete zabezpečiť aj svoju tlačiareň a ochrániť citlivé informácie.

Limitujte pripojenie k internetovej sieti 

Ak je vaša nechránená tlačiareň pripojená k firemnej alebo domácej Wi-Fi, vystavujete sa riziku. Mali by ste skontrolovať, čo všetko zahŕňa tlač cez internet a konfigurovať sieť tak, aby tlačiareň odpovedala len na príkazy, ktoré prichádzajú cez váš router. 

Záleží na modeli vašej tlačiarne, pri väčšine však máte tri možnosti: stlačiť tlačidlo Wi-Fi na samotnej tlačiarni, vypnúť nastavenie bezdrôtovej tlače prostredníctvom ovládacieho panela tlačiarne alebo zakázať tlač cez HTTP v nastaveniach registra Windows. 

Ak tlačiareň nepoužívate, nezabudnite ju vypnúť. Bez pripojenia nemôže byť hackermi zneužitá.  

Zabezpečte tlačové porty 

Nezabezpečené porty otvárajú hackerom dvere a vaše zariadenie sa stáva zraniteľným a ľahko dostupným. Prístup dajte len tým tlačovým protokolom (štandardizované súbory pravidiel na prenos údajov po sieti), ktoré používate. Všetky ostatné protokoly a služby sú len zbytočným rizikom. Inštrukcie k vykonaniu týchto zmien nájdete v manuáli k vášmu routeru.  

Možno je vám táto oblasť vzdialená, no vo vašom okolí sa určite nájde osoba so skúsenosťami v IT sektore. V práci sú vaše zariadenia zabezpečené, no často pracujete z domu? Skúste o pomoc požiadať IT odborníka z vašej firmy.   

Používajte firewall 

Firewall je úplný základ, ktorý však už väčšina z vás pravdepodobne v počítači má. Ak používate Windows, váš operačný systém má firewall už vopred inštalovaný. Musíte sa len uistiť, že má všetky potrebné povolenia a funguje po celý čas.  

modern computer

Pravidelne aktualizujte firmvér 

Firmvér je označenie pre softvér, ktorý riadi nejaký vstavaný systém. V bežných osobných počítačoch je to BIOS, ktorý zabezpečuje najmä štart počítača. Keď je aktualizácia dostupná, od výrobcu dostanete upozornenie. Neváhajte teda a čím skôr ju vykonajte. Váš počítač bude tak schopný lepšie opravovať chyby a reagovať na hrozby. Mnohé tlačiarne vo firmách majú prídavné zabezpečenie, tá vaša doma však pravdepodobne nie. Ak často pracujete z domu, tlačíte dokumenty s citlivými informáciami alebo si len chcete byť istí, že sa žiadne údaje nedostanú do nesprávnych rúk, musíte myslieť aj na zabezpečenie tlačiarne.  

Zmeňte defaultné heslo   

Tlačiarne, ktoré sú pripojené na Wi-Fi a je možné ovládať ich na diaľku, vyžadujú použitie prihlasovacieho mena a hesla. Tie sú často výrobcami prednastavené. Hackeri sa dokážu k takýmto informáciám dostať a jednoducho zabezpečenie prelomiť. Zmeňte teda heslo na zložitú frázu s použitím veľkých aj malých písmen, čísel a znakov. Dobrými pomocníkmi môžu byť rôzne generátory hesiel, ktoré nájdete na internete.  

Investujte do samoopravnej tlačiarne  

Svoju domácu tlačiareň po prečítaní tohto článku pravdepodobne meniť nebudete. Ak však vlastníte väčšiu firmu, mali by ste poriadne zvážiť riziká, ktoré môže priniesť chabé zabezpečenie zariadení, ktoré vaši zamestnanci denne používajú. Medzi tie patria aj tlačiarne. 

Na trhu dnes už existujú tlačiarne, ktoré majú samé o sebe všetko potrebné na ochranu pred útokmi hackerov. Mnohí už vlastnia moderné bezdrôtové zariadenia neustále napojené na sieť Wi-Fi a tie môžu byť hackermi ľahko zneužité. Napríklad svetoznámy výrobca tlačiarní HP (Hewlett-Packard) prišiel minulý rok s kampaňou, v ktorej sa snažili poukázať na zraniteľnosť tlačiarní vo firmách a, samozrejme, predať svoj produkt. Na trhu však nájdete aj rôzne alternatívy, ktorými nemusí byť len iná značka tlačiarne ale aj softvéry, ktorá môžete používať vo vašich starých zariadeniach.    

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy