Tonery a CMYK

25.05.2022

 

Ak ste už niekedy niečo tlačili cez komerčné tlačiarne, určite ste sa už stretli s termínom CMYK. Ale čo táto skratka znamená a prečo by to pre vás mohlo byť dôležité?

Čo je CMYK?

Skratka CMYK znamená Cyan, Magenta, Yellow a Key: ide o farby, ktoré obsahujú tonery do tlačiarne. Tlačiareň používa bodky atramentu na vytvorenie obrazu z týchto štyroch farieb. V preklade ich môžeme nazvať azúrová, purpurová, žltá a čierna.

CMYK

Áno, farba Key znamená čierna. Tieto tonery sa tak nazývajú preto, lebo ide o hlavnú (kľúčovú) farbu používanú v tlači. Čierny atrament poskytuje hĺbku a tieňovanie, zatiaľ čo ostatné farby vytvárajú rôzne farby v spektre v závislosti od toho, ako sú zmiešané. Napríklad, keď prekryjete azúrovú a žltú vytvoríte tým zelenú, žltá a purpurová vytvorí červenú farbu a azúrová a purpurová vytvorí tmavomodrú farbu. 

CMYK vs RGB

Už ste niekedy niečo vytlačili na vašej domácej alebo kancelárskej tlačiarni a všimli ste si, že farby na displeji počítača a tie na papieri vyzerajú odlišne? Nebojte sa, nie ste blázon a ani nie ste farboslepá/ý. Môže sa to totiž stať, ak používate nesprávny profil farieb.

Obrazovka počítača funguje vo farebnom spektre RGB, teda v Red (červená), Green (zelená) a Blue (modrá) a nie v CMYK. Mohlo by sa vám zdať, že to nie je až taký rozdiel ale naozaj je.

Monitor počítača, ktorý nie je nastavený na zobrazenie CMYK, vám zobrazí iné farby ako tie, ktoré môžu byť vytlačené. Je to preto, že spektrum farieb RGB je oveľa, oveľa širšie ako spektrum farieb CMYK. Takže na tejto „palete“ je možné vytvoriť farby, ktoré nebudú k dispozícii v CMYK.

RGB

Existuje veľmi jasná diferenciácia medzi RGB a CMYK v spôsobe fungovania farieb. RGB farby sú aditíva – teda doplnkové/prídavné odtiene, zatiaľ čo farby CMYK sú substraktívne. Zjednodušene povedané, rozdiel je hlavne v plátne, na ktoré sa farba nanáša, Farby RGB sa totiž pridávajú ako prísady do čierneho plátna a farby CMYK sa pridávajú do bieleho plátna. Prísady na čiernom plátne následne vytvoria obraz, zatiaľ čo farby pridané do bieleho plátna odstránia ďalšie farby z viditeľného spektra.

Substraktívne vs aditívne

Stále ste zmätený? Pozrime sa na to do hĺbky.

RGB farby sú známe ako aditíva, čo znamená, že sú vytvorené svetlom. Aditívne farby začínajú čiernou farbou a po pridaní farby sa stávajú svetlejšími a svetlejšími, až kým nie sú biele. Displej, z ktorého práve čítate tento článok, zobrazuje farby vyrobené zo svetla.

RGB a CMYK

Model CMYK používa subtraktívne farby. Čiže pozadie tu začína ako biele (ako list papiera, ktorý vložíte do tlačiarne) a ako sa pridáva viac farieb, stmavne, až kým sa nestane čiernym. 

Sú v podstate opakom toho druhého – CMYK začína na bielo a sčernie, RGB začína čierno a sfarbuje sa do bielej.

Pravá čierna a CMYK

Technicky, ak by ste zmiešali azúrovú, purpurovú a žltú dohromady v rovnakom (a veľkom) množstve, vytvorilo by to (hnedasto) čiernu farbu. Avšak kvôli nečistotám, ktoré môžu vzniknúť z toľkého atramentu a taktiež z dôvodu šetrenia farieb, tlačiarne obsahujú samostatný toner na čierny atrament (Key) spolu s ostatnými farbami. Farby CMYK majú tendenciu byť tmavšie ako RGB, pretože je to menej široké spektrum.

Prečo tlačiarne používajú CMYK tonery?

Existujú aj tlačiarne, ktoré tlačia v RGB spektre, ale väčšina tlačí iba v CMYK. Je to preto, že CMYK sa ľahšie štandardizuje vďaka spektru dostupných farieb. To znamená, že celá vaša tlač - všetky tlačené produkty – bude dokonale konzistentná počas celého tlačenia. Pri tlačení v RGB spektre je takmer nemožné zaručiť konzistenciu farieb počas tlače.

Ďalším dôvodom je, že keď tlačíte na papier, pridávate pigmentované farby na biele plátno, čím sa stáva tmavším – teda tak ako by sa mal používať aj CMYK.

Ako previesť RGB na CMYK

Ak idete tlačiť niečo dôležité, napríklad dizajny pre klienta, a pracujete v softvéri, ktorý vytvára dokumenty v RGB, pri odosielaní tohto dizajnu na tlač sa môžu vyskytnúť určité problémy. Je to preto, že konverzia z RGB na CMYK môže mať za následok farebné variácie, pretože farby sú vytvorené inak. 

Ak sa chcete vyhnúť problémom s konverziami farieb na poslednú chvíľu, najlepšie je použiť taký softvér, ktorý automaticky uloží a exportuje dokument v nastaveniach CMYK. 

  • cmyk
  • tonery do tlačiarne

Bez námahy k tonerom za
bezkonkurenčné ceny

printer

Pre hľadaný výraz sa nenašli žiadne záznamy